تعریف بازی:
فعالیتی که با میل و اختیار و باهدف سرگرمی و تفریح در اوقات فراغت انجام می شود، بازی نام دارد. بنابر این تعریف، بازی دارای ویژگی های زیر است:
- بازی، فعالیتی اختیاری است.
- کودک می تواند آن را به دلخواه خود رها کند و به فعالیت دیگری بپردازد.
- بازی برای کودک خوشایند، لذت بخش و سرگرم کننده است.
- بازی کودک سازماندهی، ساعت کار و وقت معین ندارد.
- در بازی از کشمکش و پرخاش خبری نیستخطای یادکرد: برچسبهای
یافته شد که درونشان محتوایی نبود. یادکرد منبع باید بین برچسبها قرار گیرد. راهنمایی بیشتر.
نگاههای موجود به بازی:
به طور کلی دو تصور نسبت به بازی وجود دارد
- بازی برای سرگرمی و مشغول شدن کودک
یکی اینکه چون کودک مزاحم زندگی بزرگترهاست، بازی و اسباب بازی لازم است تا کودک را سرگرم کند. در زندگی امروزی غالباً هدف از بازی این است، در زندگی به سبک مدرنیسم هر ابزاری که به والدین کمک کند تا به برنامه های خود برسند، مفید تلقی می شود. منظور از برنامه، چیزهای ارزش زاست و ارزش، تولید پول است. برنامه هایی مثل کلاس رفتن، مدرک گرفتن، یادگیری، کار، کسب پول و خرج کردن آن، ایجاد رفاه، استراحت، ورزش و... ، ابزار این کار باید فراهم شود. کودک به هر نحوی باید مشغول شود تا والدین به کار خود برسند، به مهد کودک فرستاده شود، ساعتها به تماشای برنامه های تلویزیون بپردازد و ... ، یک نگاه به بازی این است.
- بازی بستری برای بالندگی کودک
یک نوع نگاه هم این است که بازی و وسایل بازی باید کودک را رشد دهد، آموزنده باشد و باعث ارتقای کودک شوند. اتفاقا در این نوع نگاه برخلاف نگاه اول، والدین باید برای کودک وقت بیشتری بگذارند، مثلاً در یادگیری نقاشی، توجه از دور به کودک کافی نیست باید از نزدیک نظارت و آموزش انجام شود. در رویکرد رشددهندگیِ بازی شاید بهتر باشد به دو نیمرویکرد هم اشاره شود :
- بازی یک فرایند متفاوت از فرایند اصلی زندگی کودک است. کودک زندگی می کند، بازی هم یک فرایند پشتیبان است.
- کلاً زندگی کودکانه، بازی است. در واقع باید ابزارها و امکاناتی را فراهم کرد تا زندگی کودکانه کودک تسهیل شود. مثل اسباب و لوازمی که برای تسهیل زندگی بزرگترها وجود دارد. مثل اتومبیل که برای تسهیل حمل و نقل بکار می رود یا پول برای تسهیل ارتباطات و دانشگاه و مدرسه برای تسهیل سیستم آموزش. در مورد کودک هم باید اینگونه باشد، باید ابتدا فرایندهای زندگی کودک شناخته شده، سپس ابزارهای لازم برای تسهیل این فرایندها طراحی و ساخته شود. این ابزارها نباید زندگی کودک را به یک سمت خاص سوق دهد و نیاز کاذب ایجاد کند.کودک نیاز ندارد یک اتومبیل اسباب بازی داشته باشد که فقط عقب و جلو برود، این جزء فرایند زندگی کودک نیست. رویکرد باید به گونه ای باشد که نگاه رشد دهنده اسباب بازی، فرایند زندگی کودکانه را تسهیل کند و کودک از زندگی لذت ببرد، راحت باشد، بیاموزد، رشد کند، نه اینکه یک ابزار کاذب تولید شود. کودک نیاز دارد ساختن و خراب کردن را تجربه کند، انرژی خودش را تخلیه کند، شاد باشد، تشویق شود، سیستم محرک و پاسخ را بیازماید، با مفهوم شانس آشنا شود، برای سوالات خود درباره دنیای پیرامون پاسخ درست و قابل قبول بگیرد، قوانین طبیعت مثل جاذبه، مغناطیس و الکتریسیته را با آزمایش و بصورت شناختی بفهمد. به عنوان یک مثال ساده فهمیدن این نکته که تخم مرغ خام نمیچرخد، و تشخیص تخم مرغ خام و پخته با فرایند چرخش برای کودک لذت بخش است. شاید رویکرد درست این است که زندگی کودکانه پربار، آرام، ساده، شاد، مفید و رشد دهنده شود.
بطور خلاصه می توان گفت برای بازی دو رویکرد وجود دارد: یکی اینکه کودک برای آنکه مزاحم کار بقیه نشود، باید سرگرم شود. یک رویکرد دوم هم وجود دارد که اصل حاکم بر آن این است که بازی، زندگی کودکانه است. یک سری از مولفه های کودک باید رشد کند، بازی هم زندگی کودک است برای رسیدن به رشد و کمال. مشکلی که وجود دارد این است که فرد تا 30 سالگی، جدی زندگی نمیکند، در صورتیکه زندگی از لحظه تولد، جدی است. کودک باید از زمان تولد جدی زندگی کند و جدی گرفته شود، آنقدر که می تواند مسئولیت داشته باشد، آنقدر که می تواند در تصمیمات خود یا دیگران سهیم باشد. اسباب بازی نباید به معنی شوخی گرفتن زندگی کودک باشد وگرنه رویکرد سرگرمی تا آخر عمر ادامه پیدا می کند، کودک بزرگ می شود، اسباب بازیهایش هم بزرگ می شود، همه چیز برایش بازی قلمداد می شود، بازی در اینجا به معنی سرگرمی و سرگرمی همان لهو و لعبی است که در اسلام آمده است. بازی باید زندگی کودکانه باشد، اینکه پیامبر می فرماید وقتی سر و کارتان با کودکان می افتد باید مثل او رفتار کنید، یعنی مثل او کودکانه زندگی کنید، که این در زندگی امروزی بسیار سخت است. در گذشته همه کودکان با هم بازی می کردند و نیاز جدی به اسباب بازی وجود نداشت. کودک امروز در خانه اسیر است، بچگی نمیکند، فقط سرگرم است. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که بین بچگی کردن و سرگرم بودن تفاوت وجود دارد. کودک امروز با چیپس و پفک و لپلپ سرگرم می شود. در واقع سر کار است. کودکان گذشته،کودکی جدی تری داشتند، مثلاً یک بچه 5 ساله فرفره می فروخت یا لواشکهایی که مادرش تهیه می کرد را در کوچه در بساطی که خودش ساخته بود، می فروخت. نیاز مالی مطرح نبود، فرایند خرید برایش لذت بخش بود. عروسک های امروزی هم با عروسک های گذشته فرق کرده است. کودکان قدیم خودشان برای عروسک خود لباس می دوختند، با سنگ و گل برای عروسکها خانه میساختند. مادر امروزی یک عروسک با چندین نوع لباس می خرد و فقط لباس آن را عوض می کند، با این کار در واقع کودک خرید و استفاده را یاد میگیرد و نه تولید و ارزشآفرینی و در نهایت تجمل گرایی را به کودکان یاد می دهند.
تعریف اسباب بازی
وسایل زندگی عبارت است از ابزار و وسایلی که زندگی را تسهیل می بخشد. به عنوان مثال برای حمل و نقل از چارپایان هم میتوان استفاده کرد ولی اتومبیل، حمل و نقل را آسان می کند. اسباب بازی هم با رویکرد دوم اینگونه تعریف می شود: ابزار و وسایلی که در زندگی کودکانه یا نیازها را برطرف می کند یا رفع نیازها را آسان می سازد. چون کودک فطرت پاک و دست نخورده ای دارد فطرتهای خدایی در وجودش بیشتر است. خلق کردن، بخشیدن و ... چنانچه بستر مناسب فراهم شود، این ویژگی ها بروز پیدا می کنند. برای ساختن، در زندگی واقعی کارگاه و طرح و نقشه لازم است، کودک هم به اقتضای خودش باید لوازم ساختن داشته باشد. مثلاً برای کاردستی کاغذ و قیچی یا برای ساخت خانه چوب و اره و لوازم دیگر در مقیاس کوچک. کودک به هدیه دادن بسیار علاقه دارد، برخلاف بزرگترها که در بخشیدن حساب و کتاب مالی را در نظر می گیرند. ارزش مالی برای کودک بی معنی است. دوست دارد تشویق شود، دیده شود. اسباب بازی عبارت است از ابزار و وسایلی که ویژگی های بالقوه درون کودک را به فعلیت می رساند، در جهت درست یا غلط. چون شیطنت هم وجود دارد که شامل غضب و وهم و غنا و شهوت می شود. بازی کامپیوتری هم اسباب بازی مجازی است که قوه واهمه را تقویت می کند و کودک خیالپرداز و متوهم بزرگ می شود، چون در محیط مجازی بازی محدودیتهای عالم واقعی وجود ندارد، ذهن کودک هم با آن شکل می گیرد. پسابزاری که باعث رفع نیاز یا تسهیل رفع نیازهای کودک می شود، اسباب بازی است. البته این تعریف یک تعریف قراردادی است، ممکن است تعریف علمی اسباب بازی چیز دیگری باشد.
ماهیت اسباب بازی
اسباب بازیهایی مثل اره پلاستیکی یا انبردست پلاستیکی یا وسایل خانه سازی می توانند نیاز کودک به ساختن را برطرف کنند. اسباب بازی های فکری هم می توانند رشد دهنده باشند. رشد دهنده در جهت تعادل یا عدم تعادل. البته کودک زیر هفت سال توانایی بازی های فکری را ندارد. در زیر هفت سال یک اسباب بازی خاص در بستر بازی مفهوم پیدا می کند، مثلاً یک عروسک ممکن است در یک بازی یک ابزار شیطنت یا سرگرمی باشد، اما در یک بازی دیگر با اندکی تغییر در ظاهر می شود ابزار رشد دهنده. اسباب بازی یک ابزار است یک قالب دارد و یک محتوا. خود قالب یک ساختار قالب دارد و یک محتوای قالب. ساختارهای قالب عمدتاً بدون جهت هستند. برخی قالب ها قالب های دارای محتوا هستند، مثلاً نرمافزارهای موزیکال که یک قالب هستند و محتوای آنها می تواند متفاوت باشد، اما اساساً یک محتوا دارد که موسیقی است و مشکل دارد. مثلاً در روش دیوید یک محتوا وجود دارد، محتوا برای برنامه ریزی استراتژیک، اطلاعات شرکت است که در روش دیوید اعمال و نتیجه گیری می شود. خود قالب یک ساختار دارد و یک محتوای قالب. که شناسایی عوامل داخلی را می طلبد. شناسایی عوامل داخلی یکی این است که خود ساختار دسته بندی دارد و دیگر اینکه عوامل داخلی، عوامل مالی و انسانی و ... هستند. در برخی موارد، خود قالب، محتوای مشکل دار دارد. مثلاً اسباب بازیهای شانسی. شانس یک محتوا است. مهم نیست سناریوی بازی چیست. می توان به ابزارهایی که قالب های مناسب دارند، محتواهای مناسب را افزود و ابزار مناسب ساخت. کودک اسباب بازی را بصورت بسیط استفاده نمیکند. یک عروسک ممکن است در یک مجموعه بازی، مثل خاله بازی، یک کارکرد داشته باشد، عروسکی هم که در ویترین خانه قرار می گیرد، یک کارکرد دارد. هر دو عروسک یکسان هستند اما در ترکیب یا روش استفاده است که کارکرد مشخص می شود. برای بازی باید یک زیرساخت فراهم شود، کودک باید در داخل یک خانه بچگانه زندگی کودکانه داشته باشد، عروسکی هم که به این مجموعه افزوده می شود باید نقش مهمان خانه را داشته باشد. اهمیت اسباب بازیهای در مقیاس واقعی در اینجاست که ترکیب بازی را برهم می زنند. باید ترکیب، شیوه و سبک بازی کودکانه را کلی درنظر بگیریم. این لزوماً درست نیست که مثلاً اگر در اسباب بازی building block مثلث را تبدیل به گنبد کردیم، اسباب بازی اسلامی می شود. باید بستری فراهم شود که ترکیب استفاده از اسباب بازیها کودک را به سمت درست بازی کردن یا به عبارتی زندگی کودکانه درست هدایت کند. آنگونه که در بزرگترها سبک زندگی طراحی می شود، در کودکان نیز باید سبک زندگی کودکانه طراحی شود. اولین چیزی که یک خانواده برای کودک تهیه می کند یک کمد ویترینی است که باید پر از اسباب بازی شود. اسباب بازیهای داخل ویترین هم نمیتواند از آن خارج شود. اگر ویترین به خانه تبدیل شود، فضا عوض می شود و هر اسباب بازی که در آن قرار دارد، تغییر کارکرد می دهد. اهمیت برخی چیزها در به هم زدن ترکیب است. اسباب بازیهای یکسان در بسترهای مختلف، کارکرد متفاوت دارند. برخی ابزارها قالب درستی ندارند و اصلاً در سبک زندگی درست، جایگاهی ندارند، مثل اسباب بازیهای موزیکال یا کارتون های تخیلی ولی برخی استفاده دوگانه دارند مثل عروسک و اتومبیل و والدین باید تمام توجه و اهتمام خود را برای انتخاب بهترین بازیها و اسباب بازیها برای کودکان خود به کار گیرند.
کاربرد بازیها در تفریح و شادابی است.
گونههای بازی
- بازیهای کازینویی
- بازیهای رایانهای
- بازیهای مهارتی
- بازیهای ورزشی
- بازیهای فکری
- بازیهای راهبردی
- بازیهای بزمی
- بازیهای بچهگانه
- بازیهای حدسی
- بازیهای ویدئویی
- چیستانها
- بازیهای اینترنتی
بازی های رایانه ای
بازیهای رایانهای یا ویدئویی نوعی سرگرمی تعاملی است که توسط یک دستگاه الکترونیکی مجهز به پردازشگر یا میکرو کنترلر انجام میشود. بسیاری از بازیهای رایانهای به دلیل تولید تصویر متحرّک با قابلیت نمایش روی صفحه تلویزیون یا نمایشگر رایانه، بازی ویدئویی نیز محسوب میشوند. تعداد مخاطبان بازیهای رایانهای در سالهای گذشته افزایش چشمگیر داشته و این بازیها به یکی از پر هوادارترین سرگرمیهای موجود تبدیل شدهاند.
محتویات
گونههای بازیهای ویدئویی
بازیهای رایانهای بر اساس شیوه انجام بازی و حالت گرافیکی به گروه (ژانر)های زیادی از جمله موارد اشاره شده در فهرست زیر بخش میگردند:
- آموزشی تعلیمی Educational
- اتومبیلرانی Driving games
- مسابقه اتومبیلرانی Racing
- راهبردStrategy
- راهبرد نوبتیTurn Based Strategy
- راهبرد بیدرنگReal Time Strategy
- بازی اکشن-ماجرایی Action-Adventure اینترنتی Online games
- سکوییPlatformers
- تیراندازی Shooters یا Shoot'em Up
- تیراندازی سوم شخص Third Person Shooters
- تیراندازی اول شخص First-person shooters
- شبیهسازیSimulation ضرباهنگیRhythm games
- شبیهسازی فضایی Space simulation
- ماجراییAdventure
- مبارزهای Beat 'em up/Fighting
- معمایی Puzzle
- نقش آفرینی (ایفای نقش) Role-Playing Games ورزشی Sports
- نقش آفرینی غربی، آمریکایی یا کامپیوتری Computer RPG
- نقش آفرینی کنسولی یا ژاپنی Japanese RPG
- پیجال - هزارتو (لابیرینتی) Maze games
اکشن
اهمیت بازیهای ویدئویی
- تأثیر گذاری: تأثیر گذاری بالای این گونه بازی روی مخاطب، این بازیها را به یک ابزار با استعداد بسیار بالا برای آموزش، آگهی، ترویج مذاهب، سو استفاده سیاسی، شستشوی مغزی و... تبدیل کردهاست. بسیاری از دولتها بازیهای رایانهای را به دلیل احتمال تحریک کودکان و نوجوانان و ترویج خشونت محدود کردهاند.
- سود آوری: امروزه صنعت تولید بازیهای رایانهای به یک عرصه سود آور تبدیل شدهاست و شرکتهای بزرگ تولید کننده این گونه بازیها هر سال سود هنگفتی به دست میآوردند، به گونهای که در سال ۲۰۰۴ میزان سود خالص سالانه به دست آمده از صنعت بازیهای رایانهای به مرز ۱۰ میلیارد دلار رسید و سود حاصل سالانه به دست آمده از هالیوود (نه و نیم میلیارد دلار) را پشت سر گذاشت.
- سر گرمکننده بودن: بازیهای رایانهای بر خلاف بیشتر سر گرمیهای دیگر، تعاملی بوده و از این رو جذاب تر هستند.
- اعتیاد: عدهای از محققین بازیهای رایانهای را اعتیاد آور و خطرناک قلمداد میکنند. هر چند این مساله ثابت نشده است؛ اما شواهد موجود نشان میدهد تعدادی از علاقمندان به بازیهای رایانهای به طرز غیر طبیعی به این سرگرمی وابسته شده و از زندگی عادی خود باز میمانند.
تحقیقات نشان داده بازیهای ویدثویی باعث افزایش هوش میشوداما باعث ایجاد خشونت نیز میشود.
بازی های جهانی
بازیهای جهانی (به انگلیسی: World Games) یک رویداد چند ورزشی است که مختص ورزشهای غیر المپیکی است. این رقابتها از سال ۱۹۸۱ هر ۴ سال یکبار توسط انجمن بینالمللی بازیهای جهانی و با همکاری کمیته بینالمللی المپیک برگزار میشود.
برخی از ورزشهایی که در گذشته در این مسابقات برگزار شدهاند، هم اکنون به المپیک راه یافتهاند (مانند تریاتلون، بدمینتون، وزنهبرداری زنان و ترامپولین) و همچنین رشتههایی که در گذشته در المپیک برگزار شدهاند (مانند طناب کشی) و یا از برنامه المپیک حذف میشوند (مانند سافتبال) میتوانند در برنامه این مسابقات قرار گیرند.
آخرین دوره این مسابقات در سال ۲۰۱۳ در کلمبیا برگزار شده و دوره بعدی سال ۲۰۱۷ در وروتسواف در لهستان میزبانی خواهد شد.
محتویات
مسابقات
سال | شهر میزبان | کشور میزبان | ورزشکاران* / کشورها | ورزشها (رسمی. /مدعو.) |
---|---|---|---|---|
۱۹۸۱ | سانتا کلارا، کالیفرنیا | ![]() |
۱۲۶۵/۳۴ | ۱۸/۰ |
۱۹۸۵ | لندن | ![]() |
۱۵۵۰/۳۴ | ۱۹/۴ |
۱۹۸۹ | کارلسروهه | ![]() |
۱۹۶۵/۴۴ | ۱۹/۰ |
۱۹۹۳ | لاهه | ![]() |
۲۲۷۵/۶۹ | ۲۲/۳ |
۱۹۹۷ | لاتی | ![]() |
۲۶۰۰/۷۸ | ۲۵/۵ |
۲۰۰۱ | آکیتا | ![]() |
۳۲۰۰/۹۳ | ۲۶/۵ |
۲۰۰۵ | دویسبورگ | ![]() |
۳۲۰۰/۹۳ | ۳۴/۶ |
۲۰۰۹ | کائوهسیونگ | ![]() |
۳۲۳۵/۹۰ | ۲۶/۵ |
۲۰۱۳ | کالی | ![]() |
۳۸۷۰/۱۰۹ | ۳۱/۲ |
۲۰۱۷ | وروتسواف | ![]() |
||
۲۰۲۱ | TBD | TBD |
سال | شهر میزبان | کشور میزبان | ورزشکاران* / کشورها | ورزشها (رسمی. /مدعو.) |
---|---|---|---|---|
۲۰۲۱ | TBD | TBD | ||
۲۰۱۷ | وروتسواف | ![]() |
||
۲۰۱۳ | کالی | ![]() |
۳۸۷۰/۱۰۹ | ۳۱/۲ |
۲۰۰۹ | کائوهسیونگ | ![]() |
۳۲۳۵/۹۰ | ۲۶/۵ |
۲۰۰۵ | دویسبورگ | ![]() |
۳۲۰۰/۹۳ | ۳۴/۶ |
۲۰۰۱ | آکیتا | ![]() |
۳۲۰۰/۹۳ | ۲۶/۵ |
۱۹۹۷ | لاتی | ![]() |
۲۶۰۰/۷۸ | ۲۵/۵ |
۱۹۹۳ | لاهه | ![]() |
۲۲۷۵/۶۹ | ۲۲/۳ |
۱۹۸۹ | کارلسروهه | ![]() |
۱۹۶۵/۴۴ | ۱۹/۰ |
۱۹۸۵ | لندن | ![]() |
۱۵۵۰/۳۴ | ۱۹/۴ |
۱۹۸۱ | سانتا کلارا، کالیفرنیا | ![]() |
۱۲۶۵/۳۴ | ۱۸/۰ |
شکل برگزاری
رشتههایی که در هر دوره بازیهای جهانی برگزار میشود توسط میزبان و با توجه به امکاناتی که در شهر میزبان وجود دارد، انتخاب میشود. ۳۲ رشته ورزشی در فهرست ورزشهای بازیهای جهانی قرار دارد و میزبان میتواند تعدادی رشته ورزشی را خارج از فهرست ورزشهای رسمی انجمن انتخاب کرده و برگزار کند، البته مدالهای این رشتهها در جدول شمارش مدالها منظور نخواهد شد. تعداد رشتههای ورزشی برگزار شده در هر دوره این مسابقات بین ۲۵ تا ۳۵ رشته ورزشی است.
رشتهها
- اتحادیه راگبی اسکواش
- آیکیدو
- اسکی روی آب رولاسکیت
- پابرهنه
- در آبهای خروشان
- بدنسازی
- بشقاب پرانی (Flying disc)
- بولز (Boules)
- بولینگ
- بیلیارد
- تیر و کمان
- جوجیتسو
- جهتیابی (ورزش)
- راکت بال
- رقص ورزشی فیستبال
- رقص لاتین
- رقص راکنرل
- رقص استاندارد
- ژیمناستیک سومو
- ژیمناستیک ریتمیک انفرادی
- ژیمناستیک آکروباتیک
- ژیمناستیک آیروبیک
- ترامپولین هماهنگ
- معلقزنی قدرتی
- شنای زیر آب
- طنابکشی
- کاراته
- کانو کوهنوردی
- کورفبال
- ماهیگیری
- موج سواری
- نجات غریق نتبال
- ورزشهای هوایی
- وزنهبرداری قدرتی
- هندبال
- هاکی
نظرات شما عزیزان: